World Fudokan Federation

Prof.Ilija Jorga o fudokanu

 

Pred katerim koli drugim pojasnilom, sem dolžan počistiti nekaj dejstev, ki so povezane s predčasnimi začetki Fudokana. Za ene nejasno in megleno vizijo izredno hude svetovne institucije. Jaz lahko svobodno rečem, da se je Fudokan simbolično pojavil v trenutku, ko sem vstopil v Dojo prvič. V začetku ni bil določen, skoraj brez obrisov, amorfni, nejasen in  z nedoločno idejo, misel se je postopoma dozorela. Znotraj sebe sem imel skrb, močno željo, da bi stvar naredil nekako drugačno in prav gotovo, da je korak za korakom razvoja imela večjo vpletenost skozi mnogo let trdega usposabljanja vseh vrst, tekmovanjih in prijateljskih ter komunikacijo z drugimi karatekami v mojem življenju .Karate klub “Fudo” v Parizu, je bilo ime Doja mojega učitelja Taiji Kaseja. Tudi danes se še jasno spomnim mojega prvega usposabljanja v omenjenem Dojo v zgodnjih 70-ih.
Del Fudokan verjetno izvira iz tega časa. Po drugi strani pa v Fudokanu raste nekaj veliko večjega, sentimentalnega in lepega.

Z naključnim primerom usode sem v kombinaciji besedo Fudo z besedo Kan dobil lep par besedo Fudokan.To z vsemi japonskimi besedami ni imelo ničesar, bilo je narejeno z menoj, z mladim ter drznim človekom, človekom iz naše Regije, ki je nosil vizijo.

3 ideograme povezane v besedi Fudokan označuje: podlaga (baza), doma in v temelj. Zato je beseda Fudokan pomeni: “Hiša na stabilno, trdno, granitnih tleh.” V primeru, ko bi se beseda Fudokan razdelila v obliki Fu Do Kan to dobesedno pomeni trden dom.

Tako imenovan “Fenomen nepremične modrosti” je stanje, da vsak resnični Budoka želi in si prizadeva s svojo popolnostjo obstoja. Sodobni vrhunski strokovnjaki Buda, kot na primer prof T. Suzuki pojasnjujejo tako imenovani pojav nepremagljivie modrosti s tem, da jo izenačuje z duševno stabilnost. Preprosto, zanj je stanje, ko Budoka ureja svoja čustva in jih ne izpolnjuje zaradi katerega koli zunanjega vpliva, njegov duh je prost in lahko svobodno najde najboljšo rešitev ter nemoteno čustvo. Res, nisem mogel misliti kaj lepšega bilo je naključje, zagotovo ne! To me ni presenetilo in postavilo začudenega, ko me je moj dragi prijatelj H. Shirai vprašal, kje sem našel to lepo ime? Ne pozabite, preden ko sem bi študent sem mu dal Budo potni list Fudokan, da se bi se prijavil na seminar, ta ga je jezno vrgel stran! Danes, po vseh teh letih je spoznal vso slavo Fudokana, njegovo neizpodbitno realnost in predanosti njenih nosilcev, ter ga sprejel s spoštovanjem.
To pa ni bilo po naključju.
Sensei Shirai, slavno prestižno ime v svetu karateja, visoko izobraženi inteligenten človek, človek močnih načel in zelo ambiciozen, kot tak je zgradil veličastne institucije, ne samo v Italiji (kjer je bil sedež družbe, in kjer živi), temveč po celotnem svetu.

Emblem Fudokan ima določen simbolne povezave z veliko pomeni ter globokimi čustvi. Grb Fudokan je prikazan kot orel na preži, kot sonce nad zemljo, kot tiger ter valovi oceana in na koncu še simboli starih dreves. Vse je z smislom povezano na grbu, tako, da je zlahka prepoznaven za vse, ki poznajo vsaj malo zgodovine karateja. Grb ima dvojni pomen: prvič, da prikazuje priključitev Fudokan v Budo tradicijo, drugič, kaže na samoobrambo, katere bistvo je karate.

Orel dvignjen nad tigra, ki je leti ob soncu, simbolično prikazuje zgodovinsko sliko, legendarnega Joshitake Funakoshija, genija karateja.

Tiger (shoto) je reinkarnacija njegovega očeta Gichina Funakoshia, izumitelja sodobnega karateja. Tu ni potrebnih razlaganj, saj je nastavitev orla nad tigra bila moja želja, da se na nek način, kar je dovoljeno, popravi zgodovinsko napako.

Na levi strani grba, je zarezljana griva tigra, kar predstavlja veje sto let starih drevesh ter silovite valove Pacifika. S povezavo obeh simbolov, je sporočilo pridobilo pomen, da je strokovnost opredeljena z Budom. Fudokan pomeni: »V napadu mogočno kot valovi Pacifika in v obrambi močno kot sto let stara drevesa” mislim, da ni težko prepoznati v tem barvitost, zato izpostavljam svetovne strokovnjake,moje učitelje, njihove nauke in učenje.

Uradni temelj Fudokan je zasnovala  “majhna” slovesnost, ki je bila dolgo nazaj v 1980, 15. Novembra z podpisom Deklaracije o temeljih Fudokana mojih najstarejših študentov, prijateljev in podobno mislečih ljudi, potrjena je bila želja, da se Fudokan razvije v svetu, resnično, tiho ter brez velikega pritiska. »