Ustanovitev tradicionalnega karateja Fudokan

Ustanovitev  tradicionalnega karateja Fudokan

Na svoj rojstni dan, 15. novembra 1980 je prof. dr. Ilija Jorga predstavil nov izobraževalni in učni sistem sodobnega tradicionalnega karateja, znanega pod imenom Fudokan. Ta slog je nov pristop razvoja tradicije velikih japonskih mojstrov JKA, ki so jo osnovali mojstri Tetsuo Murakami, Taiji Kaze in Hidetaka Nishijama. Ta tradicija izhaja iz  borilne veščine Gichina Funakoshija in se je nadaljevala v skladu z vsemi svetovnimi standardi.

O Fudokanu

Fudokan (v japonščini: “hiša trdnih temeljev”) je šola karateja, ki so jo je leta 1980 ustanovili  Taiji Kaze, dr. Vladimir Jorga in dr. Ilija Jorga. Ime “Fudo” izhaja iz imena Kazejevega kluba v Parizu, iz katerega je dr. Ilija Jorga skoval ime Fudokan. Fudokan stil je različica Shotokana (veja tradicionalnega karateja), saj uči vse Shotokan kate, vsebuje tudi kate podobnih stilov, kot so Sancin, Sesan, Nipaipo itd., prav tako pa je sestavljen tudi iz svojih kat. Te kate je iz Shotokan stila izključil Masatoshi Nakajama leta 1958, v želji napraviti jasno razliko med stili karateja.

Fudokan tehnika je zasnovana na temeljih osnovnega principa absorpcije nasprotnikove energije, tako fizične kot psihične. Zato je za tehniko značilna kombinacija »mehke in trde« reakcije na nasprotnikovo silo. Večino elementov fudokana je mogoče najti tudi v Shotokan stilu, vendar je fudokan stil rezultat dolgoletne prakse in študij prof. dr. Ilije Jorge, tudi s pomočjo izkušenj iz drugih šol in stilov, še posebej izvorne Okinavske šole karateja.

Fudokan je nastal kot rezultat več desetletij praktičnih izkušenj in dela s karatejem in karateisti iz evropskih, afriških, azijskih in ameriških držav. Doseženi rezultati in svetovni ugled, pa je v zgodnjih osemdesetih letih pripeljal do nastanka fudokan stila. Danes je Fudokan prevladujoča šola tradicionalnega karateja v državah vzhodne Evrope in srednje Azije.

Karate stil Fudokan temelji na dejstvu, da je človek sestavljen iz telesa in duha, kot tak pa sam po sebi teži k popolnosti. To je izhodiščna točka najsplošnejše definicije vadbe karateja in njegovih metod, ki imajo za svoj najvišji cilj psihofizični, intelektualni razvoj, ter moralno oblikovano osebnost. To je ideal h kateremu se teži že od nekdaj, ko pa je govora o karateju je na to prvi opozoril Gichin Funakoshi v svojih »Zlatih pravilih«.

V skladu z duhom veščine, ki se je razvijal skozi generacije, se tudi v Fudokan karateju smatra, da borilne veščine in tudi lastnega življenjem nasploh, ne moremo do potankosti poznati in razumeti brez predhodnega notranjega miru in harmonije. Samo v primeru harmoničnega razmerja z naravo se lahko v človeku razvije moč pozitivne notranje energije in s tem tudi borilna veščina zoperstavljanja vsakemu nasprotniku, v prvi vrsti pa samemu sebi.

Simboli Fudokana    Himna Fudokan

Filozofijo spopadov v fudokan karateju je navdihnil način boja med orlom in tigrom.